KEHOP-5.3.1-17-2017-00002

ÜDVÖZÖLJÜK OLDALUNKON!

Az NFP Nemzeti Fejlesztési Iroda Nonprofit Kft.  és a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. konzorciuma a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretén belül “Energiahatékonysági fejlesztések és új fogyasztók hálózatra kapcsolása, új vezetékszakaszok kialakítása a FŐTÁV Zrt. távhőrendszereiben” címmel, sikeresen nyújtott be pályázatot.

A KEHOP-5.3.1-17-2017-00002 azonosítószámú projekt keretében elnyert európai uniós és magyar állami támogatás összege 3.954.335.386 forint. A támogatás mértéke 50%.

A PROJEKT CÉLJA

A KEHOP-5.3.1-17-2017-00002 azonosítószámúprojekt keretein belül FŐTÁV Zrt. hőközpontok korszerűsítését, új vezetékszakaszok kialakítását, és új fogyasztók távhővezeték-hálózatra kapcsolását valósítja meg, továbbá bizonyos távhővezeték szakaszok energetikai korszerűsítését végzi.
 

PROJEKT LEÍRÁSA, PROJEKT ÁLTAL ÉRINTETT TERÜLETEK

A távhőrendszerbe integrálandó fogyasztók nagy része már olyan, több éve üzemelő épületben él, dolgozik, amely rendelkezik saját hőtermelő rendszerrel. Ezek a hőtermelő rendszerek túlnyomó részben hagyományos, földgáztüzelésű kazánok, amelyek a technológia fejlődése miatt elavultak, és az új tüzelőberendezésekhez képest rossz hatásfokkal üzemelnek. Az új fogyasztók egy kisebb csoportját új építésű ingatlanok teszik ki, melyekben a fűtést távhőszolgáltatás segítségével fogják megkezdeni.

A projekt fontos része a meglévő távhővezetékek korszerűsítése is. A primer vezetékhálózat elemei, a távhővezetékek jelentős része elavult, fajlagos hőveszteségük részben a környezeti hatások miatt, részben a korunk elvárásainak nem megfelelő anyagok miatt magasnak mondható. A hőveszteségek csökkentése és a vezetékekhez tartozó szerelvények megújítása ezért elengedhetetlen, amely beavatkozás jelentős energiamegtakarítást eredményezhet.

 

PROJEKT ELEMEK

 • Hőközpontok korszerűsítése
  A jelenleg üzemelő hőközpontok alkotó elemei technológiailag elavultak, a hőveszteségek, villamos veszteségek a kor színvonalához képest magasak, a modern ellenőrzés/karbantartás (távfelügyelet) lehetősége nincs mindenhol megteremtve. A villamos egységek 3 fázisú villamos motorokkal hajtott szivattyúkból állnak, amelyek nem fordulatszám szabályozásúak. A hőközpontok alkotó elemei a fent leírtakból következően korszerűsítésre szorulnak Az éves hőenergia igény a hőközpontok részéről a fejlesztés előtt: 609 304 GJ/év. A fejlesztés eredményeképpen 4% hőenergia megtakarítás jelentkezhet, továbbá 25%-al csökkenhet a villamos energia felhasználás. Így éves szinten: 24 372 GJ/évvel kevesebb hőigény jelentkezik a hőközpontok esetében, amely 20 821 GJ/év tüzelőhő megtakarítást eredményez a távhőtermelő egységekben, továbbá 16 822 kWh/év villamos energia megtakarítás prognosztizálható.
  A FŐTÁV Zrt. jelen projekt keretében Budapest tizenhárom kerületében (I., III., IV., IX., X., XI., XIII., XIV., XV., XVIII., XIX., XX., XXI.) összesen 180 hőközpontot újít fel.
   
 • Új vezetékszakaszok kialakítása, új fogyasztók hálózatra kapcsolása
  Jelenleg Budapest épületeinek hőellátását túlnyomórészt földgázzal üzemelő hőtermelő berendezések látják el.   A pontforrások magas száma hátrányosan befolyásolja a levegőszennyezettség szintjét is.

  Az új fogyasztók távhőrendszerbe történő kapcsolása többek között Budapest levegőminőségét is javíthatja. A FŐTÁV Zrt. új távhővezetékpárokat hoz létre, ami az energetikai korszerűsítések miatt csökkenő fogyasztásból fakadó hőpiac-zsugorodást kompenzálhatja. A leendő, több mint egytucatnyi új fogyasztó között szerepel az új Puskás Ferenc Stadion, a Magyar Telekom Székház, valamint várhatóan távhőhálózatra csatlakozhatnak egyéb nagyfogyasztók is, mint színházak, mozik, kórházak, felsőoktatási intézmények, hivatalok, irodaházak, lakóparkok, társasházak is. 

  A budapesti hőgyűrű lényege a szigetszerűen működő távhőrendszer egységesítése, a meglévő távhővezeték-hálózat összekötése. A hőgyűrű létrehozásának egyik legfontosabb eleme a vállalat Kéménymentes belváros programjának a végrehajtása. Ennek a programnak egyik kiemelt beruházása  az Erzsébet hídnál „ A Belváros távhőellátását szolgáló 2xDN600-as tranzitvezeték építése”, ahol jelenleg is folynak munkálatok. A FŐTÁV a távfűtést Budáról Pest belvárosába az Erzsébet híd szerkezete alatt viszi át, ezzel elsőként a Főpolgármesteri Hivatal épületét kapcsolhatják távhőre. A fejlesztésekkel megközelítőleg 91 942 GJ/év fosszilis tüzelőanyagból származó tüzelőhő elmaradásával lehet számolni.
   
 • Meglévő távhővezeték korszerűsítése
  A primer vezetékhálózat elemei, a távhővezetékek jelentős része elavult, fajlagos hővesztéségük részben a környezeti hatások miatt, részben a korunk elvárásainak nem megfelelő anyagok, rétegrendek miatt magasnak mondható. A hőveszteségek csökkentése, és a vezetékekhez tartozó szerelvények megújítása ezért elengedhetetlen, amely beavatkozás jelentős energia megtakarítást eredményezhet.

  Az éves hőenergia-veszteség az érintett távhővezeték-szakaszokon a fejlesztés előtt: 5751 GJ/év. A fejlesztés eredményeképpen hőenergiaveszteség-csökkenés jelentkezhet, így éves szinten 3586 GJ/évvel kisebb hőveszteséggel lehet kalkulálni. A fejlesztés 3064 GJ/év tüzelőhő-megtakarítást eredményez a távhőtermelő egységekben.

 

ESEMÉNYEK

Támogatási szerződés megkötése:

2017.12.27.

Kiviteli szerződések megkötése:

 

A projekt megvalósítás megkezdésének időpontja:

2017.01.18.

A projekt megvalósítás befejezésének tervezett időpontja:

2019.01.18-ig TSZ módosítás alatt hosszabbítás miatt, várható befejezési dátum 2019.06. hó

Jelenleg folyó munkálatok:

kivitelezési munkálatok zajlanak

 

RENDEZVÉNYEK

Projektnyitó rendezvény:

2018.12.11.  10:00

Anonymus Bar & More Cafe

1146 Budapest, Kós Károly stny. 1. Vajdahunyad vára

 

Ünnepélyes projektzáró rendezvény:

 

2019. II. negyedévben (tervezett időpont)

     

SAJTÓSZOBA

Sajtókapcsolati elérhetőség:  sajto@fotav.hu

Letölthető anyagok:

Projektnyitó rendezvény sajtóközlemény

Projekt tájékztató anyag (szórólap)

Sajtóközlemény 2019. 01. 30.

Projekt tájékoztató anyag 2019. március

Projekt tájékoztató anyag 2019. április-május

Projekt tájékoztató anyag 2019. június

Projekt tájékoztató anyag 2019. július

Projekt tájékoztató anyag 2019. augusztus

 

KAPCSOLAT            

FŐTÁV Zrt.

Budapesti Távhőszolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Postacím: 1509 Bp., Pf. 9.

Telefon: +36 1 700 7000; Fax: +36 1 206 1545;

pr@fotav.hu

www.fotav.hu

 

NFP Nonprofit Kft. 

Xenter 13 Irodaház 1139 Budapest, Pap Károly u. 4-6

Telefon: +36 1 239 04 20

nfp@nfp.hu

www.nfp.hu

2018.12.11 10:00 Projektnyitó rendezvény

2018.12.11 10:00 Projektnyitó rendezvény
Galéria fotó
Galéria fotó
Galéria fotó
Galéria fotó

B.TIPUSU.TABLA

B.TIPUSU.TABLA
Galéria fotó

Projekt fotók

Projekt fotók
Galéria fotó
Galéria fotó
Galéria fotó
Galéria fotó
Galéria fotó
Galéria fotó
Galéria fotó
Galéria fotó
Galéria fotó
Galéria fotó
Galéria fotó
Galéria fotó
Galéria fotó
Galéria fotó
Galéria fotó
Galéria fotó
Galéria fotó
Galéria fotó
Galéria fotó
Galéria fotó
Galéria fotó
Galéria fotó
Galéria fotó