Amit a fűtési rendszerről tudni érdemes

Termosztatikus radiátorszelepek
A radiátorra felszerelt termosztatikus radiátorszelep segítségével lehetőségük nyílik minden egyes helyiségben az Önök által igényelt belső hőmérséklet beállítására és a rövidebb-hosszabb ideig használaton kívüli helyiség hőmérsékletének csökkentésére.

A termosztátfejek a helyiség hőmérsékletének állandó értéken való tartásánál figyelembe veszik a belső vagy külső energiaforrások miatt a helyiséget érő hőnyereséget, amivel a túlfűtés elkerülhető. Például: ha a napsugárzás hatására emelkedik a helyiség hőmérséklete, akkor ezt érzékelve a radiátorszelepen lévő termofej elzárja vagy csökkenti a fűtőtesten átáramló vízmennyiséget, ezzel egy időben természetesen csökken a radiátor felületi hőmérséklete, mely esetenként teljesen hideggé, azaz az emberi test hőmérsékleténél alacsonyabb hőmérsékletűvé, de maximum szobahőmérsékletűvé is válhat. Amennyiben a radiátor hideg, az azt jelenti, hogy a helyiség hőmérséklete már elérte a termofejen beállított értéket, a termosztatikus szelep lezárta a radiátoron átáramló fűtővíz útját, a radiátoron nincs, vagy csak minimális hőleadás történik. Csökkenő helyiséghőmérsékletnél fordított folyamat játszódik le, azaz kinyit a szelep, a radiátor pedig felmelegszik, azaz a radiátor hőt ad le a környezetének. 
A fent leírt folyamat biztosítja a fűtendő helyiségben az állandó hőmérsékletet.
 
A különböző gyártmányú termosztatikus fejeken lévő számokhoz általában a következő hőmérsékletek tartoznak:

 • 0-nál lehet elzárni a fűtővíz útját, de csak időszakosan. A termosztatikus radiátorszelepek feladata a lakások egyes helyiségeiben a hőmérséklet szabályozása, ezért a szelepek tökéletesen nem zárhatók el. Ha bármilyen okból radiátorát le kívánja szerelni, minden esetben – az áztatási problémák elkerülése érdekében – kérje a fűtési rendszer ürítését is.
 • * jelnél fagyveszély elkerülése (távfűtött, lakótelepi lakásoknál nincs jelentősége, ilyen üzemállapot a lakásokban általában nem érhető el, csak extrém esetben, pl. törött nyílászárók mellett).
 • 1-es és a 2-es jel esetében 18 °C-20 oC közötti helyiséghőmérséklet biztosítása.
 • 2-es és 3-as jel esetén 20 °C-22 °C közötti helyiséghőmérséklet biztosítása.
 • 4-es és 5-ös szelepállásnál 24 °C feletti helyiséghőmérséklet biztosítása.

 
Fontos, hogy a fenti belső hőmérsékletek csak abban az esetben teljesülhetnek, ha a társasházzal kötött Üzemviteli megállapodásban ezen belső hőmérsékleti értékek eléréséhez szükséges hőmennyiség betáplálási igénye megfogalmazódott.
 
Hogyan is kell ezt értelmezni? 
Ha az Üzemviteli megállapodásban folyamatos, épületszintű 22 °C átlaghőmérséklet biztosítása az igény, akkor korszerűsített, jól beszabályozott fűtési rendszert feltételezve 4-5-ös szelepállás mellett sem érhető el az adott helyiségben 24-28 °C belső hőmérséklet. 
 
A fokozott légzárású, hőszigetelt műanyag nyílászárók mellett fontos a lakások megfelelő szellőztetése is, ezzel elkerülhető a magas páratartalom miatti páralecsapódás, vagy az esetleges penészesedés. A szellőztetés legyen rövid ideig tartó és intenzív, azaz a nyílászárók teljes nyitásával, kereszthuzattal, kb. 5 perces időtartamban történjen. Szellőztetésnél javasolt a radiátor szelepfejet * vagy 0 jelzésre állítani, majd a szellőztetés befejezése után az eredeti, a jó közérzetet biztosító állásba visszahelyezni. A radiátor a kért léghőmérséklet eléréséig ebben az esetben teljes kapacitással fog működni, majd a beállított hőmérséklet elérése után lekapcsol. 
 
Ha valaki hosszú ideig nem tartózkodik a lakásban, az energiatakarékosság érdekében állítsa a termosztatikus fejet az 1-es, vagy a 2-es jelzésre. Ebben az esetben a lakásban csak akkor fog bekapcsolni, azaz fűteni a radiátor, ha a helyiség hőmérséklete 16-18 °C alá csökken.
Általánosságban elmondható, hogy korszerűsített, jól beszabályozott fűtési rendszerek esetében, ha a nyílászárók is megfelelő állapotban vannak, a lakásokban az egyes helyiségek hőmérséklete az épület hőtehetetlensége következtében nem csökken 18 °C alá.
 
A lakás egyes helyiségeire (szabvány szerint, zárt nyílászárók mellett) a tervezés szempontjából figyelembe veendő belső hőmérsékleti értékek az alábbiak:

 • Fürdőszoba      24 °C
 • Dolgozó- és gyerekszoba   22 °C
 • Nappali és étkező (alapbeállítás)  20 °C
 • Konyha, folyosó, műhely   18 °C

Nagyon fontos, hogy a termosztatikus szelepfej a környező levegő hőmérsékletét érzékeli, ezért ügyelni kell arra, hogy a szelepfej ne legyen eltakarva a levegő áramlása elől.
 
Nem javasolt

 • a szelepfejre semmit rátenni, ami a levegő áramlását akadályozza, gátolja;
 • a szelepfej elé függönyt helyezni, ami ugyancsak akadályozza a levegő szabad áramlását;
 • a radiátort szárítás céljából vizes ruhával letakarni, mert ezzel a hőleadása jelentősen lecsökken;
 • a radiátort és a termosztatikus fejet eltakarni, ill. utólag burkolattal ellátni.