A hőközpont

A hőközpontA hőközpont a hőtermelő és távhővezeték hálózat mellett a távhőrendszer alapvető műszaki létesítménye, a távfűtés és az épületfűtés, azaz a központi fűtés határa.

Működése folytán fizikailag is elválasztja a távfűtési hálózatot az épület központi fűtésétől és melegvíz-hálózatától. A hőközpont - mint hőátadó állomás - gyakorlatilag az épület hőforrását jelenti, és amellett, hogy itt történik a mérés, általában kettős funkciót lát el.

Biztosítja a radiátorokban áramló meleg víz keringtetését, felfűtését és szabályozását. A fűtés szabályozása érzékelők, berendezések, vezérlő elektronika és motoros szabályozó szelep segítségével a külső léghőmérsékletnek és az épület hőtechnikai jellegének megfelelő hőfokú fűtővíz automatikus előállításával történik. Ez az időjárás függvényében változó hőmérsékletű fűtővíz kering az épület fűtési rendszerében, azaz a lakások, helyiségek hőleadóiban. Természetesen a központi szabályozással a lakások, helyiségek egyedi igényeit nem lehet kielégíteni, erre megbízhatóan csak a termosztatikus radiátorszelepekkel szerelt (korszerűsített) épületfűtési rendszereknél van lehetőség.

A fűtési hőellátás mellett a hőközpont másik funkciója az épület részére érkező városi víz (hideg víz) egy részének felmelegítése, a használati melegvíz-termelés. A használati meleg víz előállítására megfelelő hőmérsékletet garantáló szabályozást alkalmazunk, mely az előzőekben ismertetett fűtés-szabályozáshoz hasonlóan automatizált és jól működő hálózaton keresztül folyamatosan 40-45 Celsius-fok hőmérsékletű melegvizet biztosít a kifolyócsapoknál.

A használati melegvíz rendszerekben általában nem csak a melegvizet a csapolókhoz szállító elosztó hálózat van kialakítva, hanem cirkulációs hálózat is. A vízmelegítés mellett a hőközponti berendezés feladata a keringetés fenntartása a cirkulációs rendszerben.

Mindkét esetre igaz, hogy a hőközpontban előállított szolgáltatások lakásokban történő felhasználásához az épületnek kell megfelelően működő és beszabályozott rendszerekről (csőhálózatról, szerelvényekről) gondoskodnia.