Központi fűtési rendszer

A központi fűtési rendszereket alapvetően a hőszállítást végző csőhálózat, a benne elhelyezett szerelvények, a hőleadók, valamint ezen alkotóelemek elrendezésének kialakítása határozza meg.

A központi fűtési rendszerek hőforrása lehet saját hőtermelő berendezés (pl.: kazánház). A távhőellátáshoz kapcsolódó központi fűtéseknél ez a hőközponti fűtési hőcserélő.

A hőhordozó közeg (fűtési melegvíz) szállítását végző elosztó csőhálózat kialakítása és a hőleadók (radiátorok) kapcsolódásának módja szerint az alábbi csoportokba sorolhatjuk a rendszereket.

Kétcsöves fűtési rendszer

Kétcsöves fűtési rendszer

Kétcsöves rendszer esetén a hőleadók párhuzamosan kapcsolódnak a hálózatra, ezáltal az egész rendszerre vonatkozó fűtővíz-lehűlés fűtőtestenként jelentkezik.

 

Egycsöves fűtési rendszer

Egycsöves fűtési rendszerAz egycsöves fűtési rendszerekben a hőleadók sorosan kapcsolódnak a hálózatba, és ezáltal az egész rendszerre vonatkozó fűtővíz-lehűlés teljes fűtőtestsorokon lép fel.

Az egycsöves fűtéseknél az egymás felett és alatt elhelyezkedő radiátorokat ellátó, azokat mintegy felfűző függőleges vezetéket összekötő vezetéknek nevezzük.

Az egycsöves fűtési rendszerek - aszerint, hogy a függőleges összekötő vezetéken átáramló víztömeg-áram teljes mennyisége, vagy csak egy része halad-e át a hőleadókon - tovább csoportosíthatók.
 

  • Átfolyós rendszerű
    Az összekötő vezetéken áramló teljes vízmennyiség áthalad a fűtőtesteken
  • Átkötőszakaszos egycsöves fűtési rendszer
    Csak egy részáram halad át a hőleadókon (a fennmaradó rész pedig egy megkerülő vezetéken áramlik). Az átfolyós rendszerű egycsöves fűtés még elméletileg sem szabályozható, míg az átkötőszakaszos rendszerek szabályozására többféle megoldás is kialakult:
    • termosztatikus szabályzószeleppel
    • kettős beállítású elzárószeleppel

A központi fűtési rendszerek felépítését az egyes lakásokból szemlélve látható, hogy a lakáson belül, az egyes helyiségekben elhelyezett hőleadók (radiátorok) más-más összekötő vezetékekre csatlakoznak. Ezek a rendszerek ún. függőleges elosztású rendszerek.

Ettől eltérő megoldás lehet a lakásonként önálló fűtőkört képező lakásfűtési rendszer alkalmazása, ahol egy-egy lakás képez a központi fűtési hálózatra csatlakozó egységet, ilyen módon a hőmennyiségmérő beépítésével a fűtési hőfogyasztás lakásonkénti mérése is lehetséges.


Szeretne többet megtudni a fűtési rendszerek fejlődéséről?

Ha többet szeretne megtudni a fűtési rendszerek sajátosságairól és fejlődéséről Európában, akkor olvassa el a A fűtési rendszerek sajátosságai és fejlődése című cikkünket.