OPEC: hatékony volt a termeléscsökkentés

Bécs, 2017. szeptember 22., péntek (MTI/APA/dpa-AFX) - A kitermelés önkéntes korlátozása a megfelelő egyensúlyi folyamatokat indította el a nyersolaj világpiacán - jelentette be a megállapodás eredményeinek az értékelésére Bécsben rendezett tárgyalásokat követően pénteken az OPEC.

A Kőolaj-exportáló Országok Szövetsége (OPEC) és a szervezeten kívüli olajtermelők augusztusban minden korábbinál szigorúbban tartották magukat az önkéntesen felvállalt termelési korlátozáshoz - írja a közlemény.

Az idén januártól az OPEC 14 tagja és az egyezményhez csatlakozott tíz kartellen kívüli olajtermelő ország kitermelésük összesen napi 1,8 millió hordós csökkentésében állapodott meg. A termelést napi 32,5 millió hordóban korlátozó egyezmény hatálya jövő márciusig tart.

A bécsi tanácskozáson megállapították, hogy az önkéntes termeléskorlátozás a megfelelő irányba terelte a világpiaci folyamatokat, kordában tartotta az árakat és hozzájárult a piacot terhelő globális készletek csökkentéséhez. Az év elején a fejlett országokban felhalmozott nyersolajkészlet 338 millió hordóval haladta meg az öt éves átlagot és ez a többlet augusztusra már 170 millió hordóra zsugorodott.

Az olajár pedig a júniusban hordónként 45 dollár alatt elért idei mélyponthoz képest emelkedett. Pénteken a Brent nyersolaj ára 56 dollár felett járt.