Zöld FŐTÁV

2019-ben indult a HungAIRy, Magyarország első környezetvédelmi LIFE integrált projektje (LIFE IP), mely környezetünk egyik legjelentősebb problémájára, a légszennyezésre kíván választ adni a levegőminőség javításával, 8 régiót lefedve, 10 magyar településen, mely projektben a FŐTÁV Zrt. is részt vesz, mint szakmai partner.

A HungAIRy projekt honlapja: www.hungairy.hu

A projekt keretében megalakult a résztvevő partnerek által üzemeltetett Ökomenedzser Hálózat, melyre vonatkozó sajtóközlemény ITT érhető el.

 

1. A távfűtés előnyei

A távhőszolgáltatás nem csak kényelmesebb és olcsóbb, sőt biztonságosabb megoldás, mint egyedi fűtés, hanem környezetbarát is.

A hideg idő beálltával felforrósodnak a radiátorok, és ezt mindannyian természetesnek vesszük. Bele sem gondolunk, mennyi időt és energiát és pénzt takarítunk meg. Természetes a kényelem, amit a távhő biztosít:

  • folyamatos szolgáltatás biztonsága,
  • alacsony karbantartási és javítási költségeknek köszönhetően alacsony az üzemeltetési költség,
  • egyéni igények kielégítésére is alkalmas – korszerű rendszer kialakítása esetén.

Kevesen tudják, hogy a távfűtés egyben a leginkább környezetbarát fűtési mód. Számos előnye van az egyedi fűtésrendszerekhez képest: kevesebb szénmonoxidot, széndioxidot bocsát ki a levegőbe, a lakókörnyezet szennyezése nélkül.

Mitől „ZÖLD a FŐTÁV"?

  • FŐTÁV jellemzően gáztüzelést használ, és kevesebb szennyezőanyagot bocsát ki, mint az egyéb fűtési módok.
  • A FŐTÁV minden tevékenysége ellenőrzés alatt áll, független, akkreditált laboratóriumok által végeztetett mérésekkel.
  • Levegőbe kibocsátott szennyezőanyagokat folyamatosan ellenőrzi, illetve a csatornában zajméréseket végez.
  • Amennyiben valahol, a normális értékek eltérnének, ott azonnali intézkedés történik.
  • Bevezetésre került az energiahatékonysági audit a társaságnál. Ezáltal jobban odafigyel a rendelkezésre álló energiákra, amire a következő generációknak is szüksége lesz rá.
  • Az energia felhasználás csökkentése automatikusan a környezeti elemek védelmével jár. A hulladékhő felhasználásával nincs szükség további tüzelőanyag elégetésére.
  • Nem pusztán a nyereségességre működésre törekszik a FŐTÁV, hanem olyan szolgáltatást javító beruházások, karbantartások valósulnak meg, melyek a környezet, a minket körülvevő világ megóvását szolgálja.  Ilyen pl. a központi telephelyen a zöldenergia felhasználás előmozdítása, villamosenergia-vásárlás csökkentése érdekében, napelemes kiserőmű telepítése megtörtént.

2. Hogyan lehet még kevesebb a számla?

Költséget csökkenteni nemcsak úgy lehet, hogy lejjebb tekerjük a fűtésszabályozót és fagyoskodunk a hideg lakásban. Érdemes termosztátos radiátorszelepet alkalmazni, mérni a melegvíz-fogyasztást, szigeteltetni az ablakokat és a bejárati ajtót, illetve a panelhézagokat.

A 3 legfontosabb energiatakarékos tipp a FŐTÁV ajánlásával

Alig van víznyomás vagy nem elég a víz?
A használati meleg vízrendszer korszerűsítése javítja a szolgáltatás minőségét, de sokszor a csap szűrőjének egyszerű vízkőmentesítése is segíthet. A csapok végen található szűrőt minimum negyedévente áztassuk vízkőoldóba, vagy ecetbe. A vízköves szűrő csökkenti a víznyomást. Hasznos és olcsó eszköz még az úgynevezett ökoperlátor, amivel átlagosan 15%-os melegvízmegtakarítás érhető el.

Nincs elég meleg, vagy túl meleg van a lakásban?
A radiátor szabályozhatóvá tétele ez esetben is szükségszerű, azonban a régi fűtési rendszereken akadhatnak olyan hibák, amelyeknek javítása még szabályozók előtt esedékes, ezért ezeket a rendszereket érdemes mielőbb felméretni és korszerűsíteni. Ha a fűtési rendszer átesett a korszerűsítésen és a radiátorokra felszerelték a szabályozó telepeket, akkor éljünk az ezek adta lehetőségekkel! Nem kell minden helyiségben mindenhol 24 foknak lennie. A szobák hőmérsékletét igazítsuk szokásainkhoz és csak azt a helyiséget fűtsük, ahol többet tartózkodunk. Például a nyugodt és pihentető alváshoz alacsonyabb hőmérséklet is elegendő.

Nem az ablak a fűtésszabályzó eszköz
A fűtési rendszer korszerűvé tételének elengedhetetlen része a radiátorok szabályozhatóvá tétele. A szabályozószelep segít, hogy m minden szobában beállíthassa a megfelelő hőmérsékletet! A fűtési szezon végén ne felejtse el a maximum értékre kitekerni a szabályozó szelepet! Ezzel megelőzhető az úgynevezett letapadás, ami a szelep cseréjét teheti szükségessé, továbbá fűtésindításkor az elzárt, majd a működő fűtési rendszerre rányitott radiátorok okozta levegősödést, ami rontja a fűtés hatásfokát.

Milyen gyakran kell szellőztetni a távfűtéses lakásokban?
A fűtési szezonban különösen ügyelni kell a lakások megfelelő szellőztetésére, mert így elkerülhető a belső térben megtalálható allergének. A hidegben, illetve télen –a kevesebb szellőztetés miatt- a lakás levegőjében felhalmozódik a vízpára, ami a lehűlt falakon és ablakokon lecsapódik.

A nedvesség penészgombák és poratkák megjelenésével, ezáltal pedig különböző légúti megbetegedésekkel járhat.

Igaz, hogy a távfűtés sokkal előnyösebb, tisztább ebből a szempontból, mégis ügyeljünk a megfelelő szellőztetésre az egészségünk érdekében

Mára a távfűtött épületek közel 1/3-át újították fel. Megvalósult a fogyasztói oldali fűtéskorszerűsítés, Ott, ahol mind az épületet, mint a fűtési rendszer korszerűsítése megtörtént, ott átlagosan 30-40% hőmegtakarítást lehetett elérni.

3. Honnan jön a meleg?

A távhőszolgáltatás egyik nagy versenyelőnye, hogy kommunális hulladék elégetéséből is származik a meleg, ami a radiátorokból áramlik.

A távhőszolgáltatásban a meghatározó energiahordozó a földgáz, mintegy 80% a részesedése. A szén és az olaj aránya néhány év alatt minimálisra csökkent. A felhasznált energiahordozók több mint 15 %-a megújuló energiaforrás, azaz biomassza, geotermikus és napenergia, valamint a hulladékégetésből származó energia.

A hulladékhasznosításból termelt hő sokkal olcsóbb a földgázalapúnál, ráadásul így csökkenhet az üvegházhatású széndioxid-kibocsátás is. A hulladékégetésből származó hőenergia jelentős, nem földgázbázisú hőforrás a főváros távhő termelő csomagjában.

Magyarország egyetlen kommunális hulladékhasznosító műve a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. üzemeltetésében Rákospalotán működik, és a FŐTÁV-val kialakított együttműködés keretében szállítja a hőenergiát.

A FŐTÁV versenyképesség-fokozó és költségcsökkentési tervei között már jó ideje napirenden szerepelt a hulladékégetésből származó hő átvételi mennyiségének növelése. A 2015 nyarán befejeződött beruházás keretében az észak-pesti és az újpalotai távhő rendszerben egyaránt hasznosul az energia.

A projekt eredményeként a hulladékhasznosítás energetikai hatásfoka több mint 10 százalékkal nőtt, miközben légszennyező anyagok kibocsátása évente 20-30 ezer tonnával csökken, ugyanakkor a fővárosi távhő-ellátás földgázfüggősége mérséklődött.

Jó érzés tudni, hogy otthonunk kényelmes melege nemcsak hatékony és gazdaságos, de korszerű és környezetbarát technológiával érhető el.

4. Modern és innovatív – a távfűtés jövője

Hogy még zöldebbek lehessünk és még környezetkímélőbb módon tudjuk szolgáltatni a meleget, nagy beruházásokat hajt végre a FŐTÁV.

Annak érdekében, hogy az energiafelhasználásban a földgáz részarányát lecsökkentse 50%-ra, a Főtáv nagy beruházásokat hajt végre.

A termálvizek felhasználása, a kommunális hulladék és a szennyvíziszap újrahasznosítása is nagy lépés lehet a környezet további óvásában.

A távfűtés jövőjében ésszerű megoldás és földgázkiváltó alternatíva a hulladékégetés távhőellátásba való fokozott bevonása, ami akár a csökkenő hőigények problémájára is megoldást jelenthet. Ez összhangban van a Nemzeti Környezetvédelmi Programmal, ami a hulladékgazdálkodás területén 10 %-os energetikai hasznosítást ír elő. A háztartási hulladékok energetikai hasznosításában rejlő tartalékok kihasználásra indított beruházás 2015 nyarán megvalósult. Az innen származó hő jelentős növelése, akár megduplázása újabb beruházással, néhány éven belül megvalósulhat.

A megújuló energiaforrások közül a kommunális hulladékon túl a legnagyobb remények a szilárd biomassza tüzeléséhez és korlátozott mértékben a mélyebb rétegekben elérhető termálvizhez köthetők.